Saturday, January 30, 2010

KBB#15: Mud Cake Cookies Sandwiches

Tantangan KBB kali ini bikin sandwiches mud cake dan kukis coklat. Klo yang mengandung coklat gini menarik untuk dicoba. Bikinnya ga terlalu susah tapi panjaaang... karena ada 3 bagian yang dibuat yaitu kukis, mud cake dan ganache. Untungnya masih punya sisa ganache yang bahannya kurleb idem ama resep yang diminta KBB jadi tinggal bikin mud cake ama kukisnya.
Sebetulnya sering denger nama mud cake cuman baru sekali ini bikin kue lumpur Australia ini.
Untuk coklat mud cake, rasanya enak, nyoklat banget, sayang agak kemanisan. Gula kastornya cuman aku kurangi dikit dari resep, untuk setengah resep aku pake 100 gr. Awalnya mau aku pakai 75 gr cuman khawatir klo kurang manis karena kopinya 1 sdt. Walau setelah 2 hari rasa manisnya ga semanis barusan diangkat dari oven cuman menurutku gula kastor 80 gr untuk setengah resep mud cake ini akan cukup manisnya. Aku panggang 12-an menit saja, cukup sampai tes tusuk kering.

Sedangkan untuk kukis coklatnya, dari 330 gr brown sugar yang diminta diresep, aku cuman pake 150 gr atau 75 gram untuk setengah resep. Manisnya sedeng, tapi lain kali 85 gr lebih pas karena saat itu tepung terigunya aku kurangi dikit. Teksturnya juga pas: renyah tapi nggak keras.

Setelah dilengketin ama ganache dan digigit..... hmm yummy. Setengah resep jadinya cukup banyak dan habis di hari ketiga, maklum setelah mateng ga semua langsung ditangkupin. Anak-anak pun suka. Dan emang setelah 2 atau 3 hari-an rasanya lebih maknyuss dan nyoklat.


Mud cake cookies sandwiches

KBB#15 - Mud Cake Cookies Sandwiches

Source: The AWW: Cupcakes, Cheesecakes, Cookies. 2008

Makes 24.

250g butter, softened
330g firmly packed brown sugar

2 eggs

450g plain flour
75g self-raising flour
50g cocoa powder

2 Tbs cocoa powder, extra



Chocolate Mud Cake

150g butter, chopped

100g dark eating chocolate, chopped coarsely

220g caster sugar
125ml water
2 Tbs coffee liqueur

150 gr plain flour

2 tbs cocoa powder

2 egg yolks


Combine butter, chocolate, sugar the water and liqueur in small saucepan. Stir over low heat until smooth. Place mixture in medium bowl; cool 10 minutes. Whisk in sifted flour and cocoa, then egg yolks. Divide mixture among pans. Bake about 25 minutes. Cool cake in pans. Using 6.5cm round cutter, cut 12 rounds from each cake.


Chocolate Ganache

80ml cream

200g dark eating chocolate, chopped coarsely

Bring cream to a boil in small saucepan; remove from heat. Add chocolate; stir until smooth. Refrigerate until spreadable..

1. Preheat oven to 170C/150C fan-forced. Grease two 20cm x 30cm lamington pans; line with a strip of baking paper, extending paper 2cm above edges of pans.
2. Make chocolate mud cake.
3.
Make chocolate ganache.

4.
Beat butter, sugar and eggs in small bowl with electric mixer until combined. Transfer mixture to large bowl; stir in sifted flours and cocoa, in two batches. Knead dough on floured surface until smooth; divide in half, roll each portion between sheets of baking paper until 5mm thick. cover; refrigerate 30 minutes.

5.
Preheat the oven to 180C/160C fan-forced. Grease oven trays; line with baking paper.

6.
Using 6.5mm round cutter, cut 48 rounds from dough. Place about 3cm apart on oven trays. Bake about 12 minutes. Cool on wire racks.

7.
Spread ganache onto underside of cookies; sandwich a mud cake round between two cookies.

8.
using heart template, dust cookies with extra cocoa.

2 comments:

Ema said...

yum..yum..cantik photonya bu..:), btw punyaku sampe skrg masih ada nih di toples..:(

Rita S Bellnad said...

heheh... ehmmm... ahaaa... gak iso ngomong... wes ketemu toh lek nggoleki focus :)